Излагат ли на риск съвременните мобилни апарати нашата уединеност?

Етикети:


Ако трябва да отговорим само с една дума на този въпрос, то това ще е “Да!”

Безспорно, откакто има мобилни комуникации, макар животът ни е да е далеч по-улеснен, заради възможността да не чакаме на телефона у дома важно обаждане, има други неща, които понякога биха ви накарали да се замислите къде точно са предимствата на един мобилен телефон. Първо, когато имате мобилен телефон всеки може да ви отрие.

За добро или лошо вие ставате лесно откриваеми, за тези, които ви се обаждат. Разбира се нищо не ви пречи да отказвате обаждания, но пък понякога просто няма начин.

Другия начин, по който може да ви открият е свързан с GPS устройството, което може да е вградено в телефона от производителя. Разбира се, до данните от сателита, с помощта на който може да се локализира всеки GSM телефон, имат достъп само специалните и полицейски части и все пак си е страшно като си помисли човек, че може да е обект на наблюдение от някой. А в някои случаи различни организации като банки, и кредитни инспектори имат право да изискат разрешение за проследяване на своите кредитори посредством GPS чипа, който е инсталиран в GSM телефона му.

Другия сериозен проблем, който стои пред собствениците на мобилни телефони е хакването на GSM апарата, на неговия софтуер и достъпа на престъпници до информация, която съхранявате в телефона си, като номер на банкова сметка или акаунт с потребителско име и парола за финансов софтуер като Мета трейдър или някой друг, с който имате достъп до борса и т.н.

Много хора се притесняват и от факта, че посредством телефоните им различни държавни организации като правителство и федерални служби, може да ги следят по всяко време и да съставят статистика за тяхното местонахождение, навици, действия и т.н.

Като цяло цялото това споделяне на информация по различни GSM мрежи може да създаде различни проблеми на хората, ето защо би трябвало да се обърне внимание на международно равнище. Изключително трудно е да се направи една безопасна мрежа, до която да няма достъп, но ако телефонните компании седнат и помислят как биха могли да защитят своите клиенти, безспорно ще измислят нещо.

Comments (4)

За да се подслушва GSM трябва ли да има операционна система?

i az imam sashtiyat vapros
За да се подслушва GSM трябва ли да има операционна система?

За да се подслушва GSM трябва ли да има операционна система?
и дали е ваэможно да се подслушва самата сим карта

Може да се подслушва всякак...Мерак да има - не е задължително да има операционна система, може само чрез СИМ картата да се подслушват и не само телефонни разговори, а всичко, което "дочува" микрофона на мобилното устройство. Ако това е постоянно много често изведнъж батерията започва да държи наполовина и да загрява от продължителната консумация от микрофона. Дори и да се махне батерията на телефона, не е гаранция за перманентно спиране на слушането - телефоните, които помнят датата и часа след махане на батерията имат кондензаторен блок, чийто заряд може да осигури и работа само на микрофона за още 5-10 минути, затова не бързайте с приказките веднага :)

Публикуване на коментар