Личните разговори по GSM-а – дали наистина са лични?

Етикети:

подслушване на мобилен телефон
Замисляли ли сте над този въпрос? Дали изобщо има смисъл да се отдалечавате от хората, когато говорите? С тези напреднали технологии даже и при GSM телефоните, с инсталирането на GPS чип при повечето нови апарати, с възможността да се подслушват мобилните телефони на всички близки, деца, жена, приятел, приятелка, майка, баща и така до девето коляно, останали ли са някакви тайни изобщо в модерното ни общество? Да не говорим, че всеки изгаря от желание да разбере кой с кого, къде и какво. И само привидно се спазва някакъв етикет.

Разбира се, ако няма кой знае какво лично и тайно да си кажете с човека по телефона няма да ви интересува дали изобщо някой ще ви подслушва. Но я си представете, че подготвяте изненада за някой от вашите приятели? Ако например някой има рожден ден не бихте искали партито-изненада да стане достояние на всеки. Оттам няма много до разкриването на плана ви и за рожденика. Така, че ако искате да опазите тайната най-добре ще е да говорите лично с хората, с които мислите да подготвите изненадата.

Уговорете си среща на четири очи, на която да обсъдите всички подробности и детайли, кога ще се състои, къде и кои ще са поканените. Така ще избегнете рискът да бъдете чути. Ако пък няма начин да се видите наживо, може да си наемете и дори закупите заглушително устройство. Е, това лично на мен ми изглежда малко крайна мярка, но чувствам задължение да предоставя всички възможни алтернативи на читателите. Крайна мярка, защото все пак това си е рожден ден, а не събиране на ООН във вашата дневна например. Но все пак хората имат различни приоритети, та може би е добре да знаят и за този начин да се отърват от досадниците.

Заглушителното устройство за GSM действа на същата радио честота, на която работят, както мобилния телефон, така и подслушвателното устройство или подслушвателния софтуер, които са прикачени към вашия телефон.

Друг начин е просто да идете на място, където няма обхват на тези устройства, но пък няма как да знаете с точност къде е това. А и местата, на които няма наистина и за които аз знам за прекалено ексцентрични, още повече от заглушителите. Например Витоша или връх Шипка. Едва ли бихте отишли толкова далеч и в пряк, и в преносен смисъл, за един рожден ден.

Е, сега след като знаете няколко начина, чрез които да се отървете от досадните клюкари или пък опасните престъпници, а защо не и ревнивата половинка, остава само да ги приложите.

Comment (1)

interesuva me ot kade moga da se sdobiq s tova neshto i na kakva cena?

Публикуване на коментар